SEMBREM QUALITAT, SEMBREM FUTUR

Planters Casas

Planters Casas és una empresa dedicada única i exclusivament a la producció de planter hortícola, amb l’objectiu de donar un alt valor afegit als nostres productes per cobrir les necessitats del productor final.

Som coneixedors de les necessitats de l’agricultor, per tant, apreciem i tenim cura de cada una de les plantes que produïm. Estem atents a les tendències del mercat i a les exigències dels productors i consumidors. El viver és el teu aliat. Som el pont entre la llavor i el productor. Ens agrada el que fem i ho volem fer bé. Ens uneix l’estima per l’agricultura i la respectem.

Història

1870

Al municipi de Malgrat de Mar (Alt Maresme), en Josep Casas i Font, persona dedicada exclusivament al conreu d’hortalisses, mostra el seu interès per a iniciar una petita producció de planters d’hortalisses i satisfer les necessitats d’altres pagesos del municipi. Tots aquests esdeveniments tenien lloc en una horta situada, en aquells temps, als afores del terme municipal; pla agrícola anomenat Pla d’en Grau.

És el seu fill, en Felip Casas i Reixach, motivat per “l’art de la sembra”, qui consolida aquesta nova activitat, produint i comercialitzant les espècies més conreades a la zona. Any rere any, la llavor s’obtenia mitjançant mètodes tradicionals assegurant la continuïtat de la varietat.

1934

Casas i Reixach començà la construcció de les anomenades “tendes”, espais rectangulars de totxanes de fang i estructura de fusta que es podien cobrir amb vidre translúcid, destinades a la sembra de la llavor fins a l’estadi òptim de la plàntula per a poder ser trasplantada. És en aquesta època que la coneguda horta de la Família Casas rep el nom de “l’Horta de Can Salau”, sobrenom amb que es coneixen encara avui els descendents de la família.

En Josep Casas i Tenas, fill de l’anterior, continua fidelment l’ofici de “planterista”, augmentant el nombre de “tendes”, fins a cobrir en la seva totalitat la superfície de l’horta. Es normalitzà la producció de moltes espècies i s’introduïren altres de no tan convencionals, provinents d’altres zones agrícoles. Començà la distribució de planters fora de la àrea comercial habitual de venda fins al moment; s’amplià el mercat a noves comarques, el Baix Maresme, el Llobregat, la Selva, el Gironès, l’Empordà, etc., primerament amb l’ajut del cavall i el carro, i posteriorment, mitjançant el ferrocarril.

1960

A final de la dècada dels anys 60, el seu fill, Felip Casas i Onna, aplicant els seus coneixements en horticultura, és qui inicia una nova transformació en l’activitat dels seus precedents.

1970

A mitjans anys 70 es comença la construcció dels nous hivernacles de vidre en forma de capella. S’adquireix una sembradora íntegrament automàtica, que millora la producció i la qualitat del planter. Amb aquest sistema desapareixia la planta “d’arrel nua”, i es convertia en una planta amb un sistema radicular ben format gràcies a un cub de substrat compacte, anomenat “mota quadrada”.

Lentament, entra en escena la figura de les “cases” productores de llavors, que afavoreix la introducció de les noves varietats híbrides, i millora els resultats qualitatius i productius de la planta.

1980

A la dècada dels 80 s’incorpora una nova modalitat de sembra, desapareix la “mota cuadrada” i s’introdueix la piramidal. Es realitza amb una màquina pneumàtica i el suport del planter són unes safates de polietilè expandit (porexpan).

1990

Amb la incorporació dels seus fills a l’empresa, en Felip i l’Albert s’inicia una pròspera etapa.

Es consolida un alternatiu sistema de cultiu, l’hidroponia. Paral·lelament en Felip Casas i Miranda, en la seva època d’estudiant, mostra un gran interès per l’empelt en les solanàcies. Després d’uns mesos d’investigar i agilitzar les tècniques d’empeltar, esdevé un dels primers empeltadors de tomaquera de Catalunya. A part de la línia hortícola, s’introdueixen noves famílies de productes: es produeix i comercialitza, planta ornamental, aromàtica, medicinal i culinària. S’obren nous mercats fora dels nostres límits, França, Aragó, Balears, País Valencià,… PLANTERS CASAS, S.L. produeix en l’actualitat més de 60 espècies vegetals.

2000

L’any 2000 s’ubiquen el nous vivers al terme de Palafolls (Alt Maresme), i es triplica la superfície total, la qual cosa fa que es millori la logística i la capacitat productiva. Aquests vivers es creen a partir de la tecnologia agrícola pionera a Europa i fan que se n’afavoreixi la qualitat del material vegetal.

L’any 2009 s’inicia la producció de planter hortícola ecològic amb el segell de certificat del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrícola Ecològica).